Sognehus

Trinitats Sognehus ligger for enden af kirkepladsen ud mod Pilestræde. Bygningen er tegnet af arkitektparret Inger og Johannes Exner og er opført i 1982.

I 2015 er huset blevet renoveret og ombygget således at buerne i væggen mod kirkepladsen er blevet åbnet og erstattet af glas. Vinduerne dækkes nu udadtil med låger af smedejern, som kan åbnes og lukkes efter behov. De har dels en æstetisk funktion og skærmer samtidig for indblik.

Bygningen rummer den store menighedssal, der bruges året rundt til en lang række forskellige arrangementer: Foredrag, sangeftermiddage, korprøver, møder, fællesspisninger m.m. Der er også et køkken og på 1. salen kordegnekontoret.

Sognehuset ligger, hvor Den Hambroske Badeanstalt tidligere lå fra 1877-1970. Huset har forbindelse til præsteboligen og danner side i den smalle præstegårdshave.

Bygningen er af ganske særegen karakter, med Exners egne ord "et konglomerat af de heterogene materialevirkninger, der findes i kvarteret".
Især er behandlingen af facaden original. I virkeligheden er den lagdelt: En kraftig pudset overflade overlejrer det bagvedliggende vandskurede murværk. Der opstår en kontrast mellem de glatte, pudsede falder, og den rustikke, ornamenterede mur og de oprindelige vinduers teglfiligran. Taget er formet som fire lave tøndehvælv, der er tækket med fonner.

Mike Rømer, har i fagbladet Arkitekten, nr. 12, 2015 skrevet en større artikel om ombygningen af sognehuset i 2015. Det er god læsning med mange detaljer, klik på billedet herunder for at læse artiklen: