Velkommen tilbage i Trinitatis TV-køkken

Ideen opstod, da vi i kirken på grund af tiltagene mod coronavirussmitte ikke kan komme til at indbyde til vores traditionelle og velbesøgte skærtorsdagsmiddag. 

Da lukketiden trækker ud, og mere og mere er blevet aflyst, fortsætter vi her med opskrifter og vejledning i Louises sommerhuskøkken.

God fornøjelse.

Ingefærsyltede gulerødder

5 store gulerødder
50 gram skællet ingefær
500 gram sukker
½ liter lagereddike
Evt. sesam og mynte til pynt (kan også pyntes med alt muligt andet)

Skæl gulerødderne. Når det yderste skræl er skrællet af, så skræl videre, så du skræller guleroden, til der ikke er mere. Du får så en masse flotte tynde aflange strimler. Gør dette med alle gulerødderne og læg dem i en skål.
Skræl derefter ingefæren og skær den i små stykker af ca. 1 centimers tykkelse.
Kog eddike og sukker op. Når det koger, smid da ingefærstykkerne i og lad dem koge med i to minutter. Sluk og lad lagen køle af i et par minutter og hæld derefter den varme lage over gulerodsstrimelerne, inkl. ingefæren. Køl det hele af, og kom derefter på køl – gerne i lukket boks. Lad ingefæren ligge i gulerødderne og lagen – så trækker det smag.
Kan spises næste dag, men bliver endnu bedre, når de har trukket et par dage.
Kan evt. serveres på fad, hvor væden er drænet fra. Pynt med sesam og mynte eller lignende. Gulerødderne er virkelig gode til karryretter som boller i karry, kylling i karry, butterchicken, - og til mellemøstlig eller asiatisk mad.

Kage med TUC-kiks


35 TUC-kiks – andet mærke kan også bruges
350 gram sukker
3 tsk vaniljesukker
200 gram hasselnødder
7 æggehvider (medium-large)

 

Blend TUC-kiks til helt fint pulver/mel. Blend også hasselnødder fint, de behøver ikke være helt pulveriserede, blot finthakkede. Bland kiks, hasselnødder, vaniljesukker og almindelig sukker. Pisk æggehviderne helt stive og vend dem i kikse-nøddeblandingen til ensartet dej. Smør en springform, drys den med sukker, og hæld dejen i formen. Bages midt i ovnen ca. 35-40 minutter på 175 grader almindelig ovn (husk at ovne er forskellige, så hold lidt øje).
Servér med vaniljeis, flødeskum eller creme fraiche efter smag. Vælges flødeskum, kan man vælge at pynte kagen med flødeskummet på toppen, brug evt. sprøjtepose og top med bær eller lign.

 

Påskemiddagen

Her kan du følge med  hvor vi med Louise Skovbæch som kyndig guide vil vise, hvordan man kan lave en dejlig påskemiddag for to.

Her får du nu opskriften på selv at lave en dejlig middag - og kommer samtidig med i køkkenet - næsten som det store frivillige hold, der ved vores fællesspisninger hjælper Louise.

God fornøjelse.

Påskemiddag 2020 i Trinitatis Kirke

Opskrifterne er til 2 personer


INGREDIENSER

Lam og kartofler i ovn
1 Lammeculotte – ca. 400-500 gram (de kan variere i størrelsen, men er ofte på de 400-500 gram)
400 gram kartofler – gerne små med skræl, men alle kan bruges. I videoen bruger vi nogle mellem kartofler, som vi skræller. Men små med skræl er at foretrække.
10-12 cherrytomater
1-2 almindelige løg
1-2 fed hvidløg (hvis du vil spække lammet)
Krydderurter – gerne friske, ellers tørre. Eks.vis timian og rosmarin
Et par deciliter hvidvin
Salt og peber

Bønnesalat med rødløg
1 dl balsamico-, æblecidereddike eller anden edddike
1 dl sukker eller rørsukker
1 stort rødløg
150 gram grønne bønner på frost
1 glas/pakke feta (du skal ikke bruge det hele)
Lidt sesamfrø (til pynt - kan udelades)
Persille (til pynt – kan udelades)
Salt og peber

Grøn salat med olieeddike-dressing
Grøn salat til to personer
En håndfuld mandler (evt. saltede)
5 spsk olivenolie
2 ½ spsk eddike- æblecider, hvidvinseddike – eller den du har brugt til de syltede rødløg
1 spsk cremefraiche
½ - 1 tsk dijonsennep
Lidt rørsukker eller sukker, salt og peber

Husk! Hvis du mangler et par ingredienser, så går det nok (med mindre det lige er lammet)

Hvis der ikke kommer tomater i bunden ved lammet, så smager det jo fint alligevel. Og har du ikke en sjat hvidvin, så brug lidt bouillon i bunden i stedet. Kan du ikke få friske krydderurter, så er der ikke noget at gøre ved det. Brug nogle tørrede – eller krydder kun med salt og peber.

FREMGANGSMÅDE

Lam og kartofler i ovn
Lammekødet brunes godt på alle sider på en pande, så det får farve. Du kan brune i både olie og/eller smør. Krydres med salt og peber. Hvis dit lam ikke allerede har en hvidløgsmarinade på (det har en del), så snit et par fed hvidløg i fine strimler, som du stopper i lammet ved at skære små huller (se videoen). Du kan evt. også lægge et par skrællede fed hvidløg i bunden af fadet. Når lammet er brunet, lægges det i en bradepande/ovnfast fad. Læg vaskede hele cherrytomater, kartofler og pillede løg i både ved. Top med krydderurter, salt, peber og lidt olie. Hæld hvidvin ved. Sæt fadet i ovnen på 55-60 grader ca. 5-51/2 time indtil kødet har en temperatur på 57-58 grader. Tag kødet ud, dæk det til med staniol og et viskestykke, så holder det sig varmt. Sæt fadet med grøntsagerne i ovnen på 250 grader varmluft i en halv times tid, så de bliver færdige. Fem minutter før spisning skæres kødet på tværs af fibrene (se video) – anret med kartofler, tomater osv. på et fad.

55-60 grader i en ovn virker meget lavt! Men den er god nok, og man skal ikke gå i panik, når man kigger til det. Det ser ikke ud som om der sker noget, men det gør der. Grøntsagerne vil ikke blive gennembagt på de 5 timer, så derfor ryger de ind på høj varme til sidst.

Bønnesalat med rødløg
Rødløg råmarineres ved at man opløser 1 dl. sukker/rørsukker i 1 dl. balsamicoeddike ved at røre rundt. Hældes over rødløget, der er skåret i fine tynde halve båd-strimler. Sættes på køl i lukket beholder. Kan bruges efter et par timer, men må gerne trække til næste dag. Kan sagtens laves et par dage før de skal bruges.

Bønnerne overhældes med kogende vand i en skål. Hæld vandet fra efter ca. 20 sek., så skulle bønnerne være optøede. De skal helst forblive sprøde, ikke slatne. Bønnerne lægges på et fad eller i en skål og blandes med de syltede rødløg, lidt af eddikelagen, en håndfuld sesamfrø (gerne ristede) og lidt vasket hakket persille. Kværn med salt og peber på toppen til sidst.

Grøn salat med olieeddike-dressing
Olivenolie, eddike, cremefraiche, dijonsennep piskes sammen i en skål, så det ikke skiller. Kan alternativt stavblendes. Smages til med rørsukker, salt og peber. Find en god balance ml. det sure og det søde!

Vask og snit salaten groft og put den i en skål. Vend salaten ved dressingen lige umiddelbart inden servering, så salaten ikke når at blive slatten. Toppes med mandler. Har du almindelige mandler, kan du eventuelt riste dem på en pande, men det er ikke nødvendigt. Du kan også vælge at købe nogle, der er saltede i forvejen.

Tip 1: Har du lyst til en grovere eller mere mættende salat, kan du overveje at bytte noget af salaten (eller det hele) ud med finthakket spidskål.  Bruger du kål, så vend gerne dressingen i 10-15 minutter før spisning. Det gør det kun godt for kålen, hvorimod salaten ville blive slatten.

Tip 2: Du kan selvfølgelig putte alt muligt i din salat. Har du lige noget ekstra grønt, så putter du bare det i. Denne olieeddike-dressing er meget klassisk, så den går til det meste. Overvej dog, hvor mange forskellige ting, der behøver komme i salaten - og om det passer til resten af menuen. Det bliver ikke altid bedre af, at der er rigtig mange ingredienser.

Tidligere i Trinitatis TV-Køkken